Despre Legislatie Album Arhiva Contact

  Noutati

   Pe parcursul lunii aprilie si mai echipa de proiect a participat la cinci intalniri cu primarii localitatilor din judetul Hargita...

Citeste mai mult

   Întocmirea si distribuirea unor invitatii de colaborare catre toate primariile din judet.

Citeste mai mult

   Colectare de date, statistici si alte informatii publice relevante de la actorii publici precum ANPH, Inspectia Sociala, Ministerul Muncii, DGASPC, organizatii civile, etc.

Citeste mai mult

SCHIMBARE LIMBA        Magyar


  DESPRE PROIECT

       Asociatia Handicapatilor Fizici din Judetul Harghita este activ în domeniul protectiei drepturilor persoanelor cu handicap din anul 1990. În ciuda eforturilor de pâna acum accesibilizarea cladirilor de utilitate publica din judet s-a realizat în foarte mica masura, parcarile speciale sunt putine, iar cladirile nou construite nu corespund cerintelor legii 448/2006 (republicata în 2008). Mai mult, se observa ca nici cladirile nou construite, sau drumurile recent reabilitate nu corespund în totalitate necesitatilor persoanelor cu handicap. În afara cauzelor financiare am observat si o lipsa de informare si existenta unor mentalitati în societate care stau în calea incluzinii sociale a persoanelor cu handicap.
        Scopul proiectului este promovarea dialogului si cooperarii între organizatii civile si Autoritati Publice Locale, conform legii transparentei decizionale (544/2001), pentru respectarea drepturilor persoanelor cu handicap. Suntem convinsi ca dialogul constructiv si medierea sunt mijloace mai eficiente pentru schimbarea mentalitatii unei societati, decât aplicarea sanctiunilor. Proiectul nostru va fi un pas important spre aplicarea neconditionata a legii 448/2006 în toate cele 67 de localitati ale judetului Harghita.
        Obiectivele proiectului sunt informarea primariilor cu privire la obligatiunile lor de a asigura accesul persoanelor cu handicap la mediul fizic, informational si comunicational, initierea unor masuri concrete (elaborarea unor hotârâri ale consiliilor locale) pentru a asigura accesibilitatea cladirilor nou construite, a parcarilor, a transportului în comun si a trecerilor de pietoni, adaptarea si semnalizarea parcarilor, respectiv includerea unor persoane cu handicap în comisiile de receptie a lucrarilor de constructie ori de adaptare.
        Proiectul se realizeaza în cooperare între 3 parteneri: Asociatia Handicapatilor Fizici din Judetul Harghita, Fundatia Centrul Educational Soros – Miercurea Ciuc si Directia Generala de Asistenta Sociala si protectia Copilului Harghita.