Despre Legislatie Album Arhiva Contact

  Noutati

Întâlnire cu primarii din judetul Harghita

Întocmire si distribuire invitatii

Colectare de date

Renovarea unui imobil

Raport întâlnire focus group

A treia întâlnire focus group

Raport întâlnire focus group

A doua întâlnire focus group

Declaratia Coordonatorului de Proiect

Prima întâlnire focus group

Consiliul Judetean Harghita sustine proiectul Eliminarea Barierelor

Monitorizarea Accesibilitatii

SCHIMBARE LIMBA        Magyar


  Întâlnire cu primarii din judetul Harghita

        Pe parcursul lunii aprilie si mai echipa de proiect a participat la cinci intalniri cu primarii localitatilor din judetul Hargita. Aceste intalniri au fost organizate de catre Consiliul Judetean Harghita, carora ii multumim si pe aceasta cale pentru sprijinul acordat proiectului nostru. In cadrul acestor intalniri, care au avut loc in localitatile Miercurea Ciuc, Balan, Borsec si Porumbenii Mari, am prezentat proiectul, rezultatele prelucrarii chestionarelor completate de catre primarii si am formulat propuneri privind modul in care primarii trebuie sa promoveze accesibilitatea in localitatile lor.

Postat: 10.06.2010

Top

  Întocmire si distribuire invitatii

        Întocmirea si distribuirea unor invitatii de colaborare catre toate primariile din judet.
        Invitatiile de colaborarea au fost întocmite si trimise catre toate primariile din judet prin intermediul curierului Consiliului Judetean, cât si prin e-mail. Conform planului initial, aceasta activitate s-a dovedit a fi importanta din punctul de vedere al evaluarii gradului de cooperare din partea actorilor implicati. Am constatat ca abia 50% dintre primarii sunt deschisi colaborarii, din numarul total de 67 de primarii doar 39 au raspuns pâna la termenul indicat. Consilierul pe problemele persoanelor cu handicap a contactat prin telefon toate primariile care nu ne-au trimis înapoi chestionarele, indicând un nou termen. Daca chestionarele nu vor sosi pâna la aceasta data, li se va trimite o noua adresa, accentuând responsabilitatile APL-urilor conform legii transparentei decizionale (544/2001). APL-urile care nu ne-au raspuns sunt considerate de risc pentru succesul proiectului, de aceea în urmatoarele faze ale proiectului, în special pe parcursul Act. 10. 11. si 12. vom acorda atentie deosebita monitorizarii acestor localitati.

Postat: 10.06.2010

Top

  Colectare de date

        Colectare de date, statistici si a alte informatii publice relevante de la actorii publici precum ANPH, Inspectia Sociala, Ministerul Muncii, DGASPC, organizatii civile, etc.
        Pentru a avea o imagine clara despre informatiile pe care dorim sa le obtinem, echipa de proiect a colaborat pentru întocmirea unei liste de indicatori privind accesibilitatea spatiului fizic, comunicational si informational. Pe baza acestei liste am utilizat urmatoarele metode de colectare a informatiilor: chestionare, interviuri, adrese oficiale, informatii publice de pe internet.
        În cadrul acestei activitati am colectat date despre:
        a. Nivelul actual al accesibilitatii serviciilor de interes public;
        b. Modalitatea de verificare a respectarii legii privind accesibilitatea spatiului fizici, informational, comunicational si informational;
        c. Servicii speciale oferite persoanelor cu dizabilitati;
        Institutii publice de la care am colectat date:
        Primariile tuturor localitatilor din judet;
        Consilul Judetean Harghita, inclusiv Architectul sef al judetului si Serviciul de Relatii cu Autoritatile si Institutiile Publice, Secretariat ATOP;
        Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap;
        Ministerul Muncii – Ispectia Sociala;
        Inspectia de Stat în Constructii;
        Biblioteca Judeteana;
        Directia Generala de Asistenta Sociala si protectia Copilului;
        SNCFR Calatori;
        Institutii si organizatii private:
        ONG-uri care au ca obiectiv oferirea de servicii persoanelor cu dizabilitati;
        Hoteluri, pensiuni;

Postat: 11.05.2010

Top

  Renovarea unui imobil

        Renovarea unui imobil si adaptarea acesteia la necesitatile persoanelor cu handicap cu scopul de a-l transforma in Centru de Coordonare si Consiliere pentru persoane cu handicap.
        Lucrarile efectuate :
        Renovarea si accesibilizarea grupurilor sanitare;
        Renovarea biroului: este zugravit, podeaua este slefuita si unsa o data;
        Renovarea salii de conferinte – în curs de renovare;
        Sunt montate 3 usi noi;
        Montarea rampei si a terasei, cât si constructia unui cazan este în curs de desfasurare;

Postat: 08.04.2010

Top

  Raport întâlnire focus group3

        La data de 12 martie 2010, la hotelul „Gondûzô” din Odorheiu Secuiesc s-a organizat a treia întâlnire (focus group) cu approx. 30 de persoane cu dizabilități din zona Odorheiu Secuiesc.
        În dimineta zilei 12.03.2010., persoanele cu handicap care au solicitat acest lucru, au fost adusi cu autovehicolul special al Asociatiei Handicapatilor Fizici la locul evenimentului: Pensiunea Gonduzo, Odorheiu Secuiesc. Dupa înregistrarea participantilor s-a trecut la discutii pe baza programului pre-stabilit. Discutiile au fost moderate de Zoltan Elekes, director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Harghita. Toata discutia a fost înregistrata pe un reportofon, cu permisia participantilor. La ora 12.00 a sosit si presa în numar mare, si s-au adresat întrebari beneficiarilor de proiect, s-au facut interviuri cu beneficiarii si cu echipe de proiect. Deasemenea ziaristul care a stat în scaun cu rotile, a povestit despre aceasta experienta. Reportaje despre aceasta întâlnire au fost prezentate pe televiziunea locala. La întâlnire au participat 27 de persoane.
        Evaluare: La sfârsitul evenimentului s-au distribuit chestionare de evaluare. Pe urma prelucrarii datelor din aceste chestionare am obtinut urmatoare calificative (media punctelor obtinute). (pe o scara de la 1 la 4):
        modul de organizare: 4
        locatia: 3,9
        programa: 3,9
        moderarea discutiilor: 3,8
        informatii primite: 3,9
        calitatea întâlnirii comparat cu asteptarile Dvs.: 3,8
        utilitatea proiectului: 3,6
        calitatea mesei servite: 3,9

Postat: 17.03.2010

Top

  A treia întâlnire focus group

        La data de 12 martie 2010, la hotelul „Gondûzô” din Odorheiu Secuiesc se va organiza a treia întâlnire (focus group) cu approx. 30 de persoane cu dizabilități din zona Odorheiu Secuiesc.
        Scopul evenimentului:
        discuții deschise despre problemele cu care ei se confruntă în legatură cu accesibilitatea spațiilor și informațiilor publice;
        realizarea unor interviuri cu persoanele cu handicap pentru evaluarea situației actuale privind accesibilitatea mediului fizic, comunicațional și informațional.

Postat: 08.03.2010

Top

  Raport întâlnire focus group 2

        Întâlnirea cu beneficiarii din Gheorgheni
        Pregatire: Beneficiarii au fost contactati prin e-mail si telefon, fiind selectati din baza de date a Fundatiei Caritas si a Asociatiei Persoanelor cu Handicap din judetul Harghita. A fost contractata masa de prânz pentru participanti, si s-a asigurat cu privire la accesibilitatea spatiului unde urma sa fie tinuta întâlnirea. Au fost întocmite anunturi de presa (cu aprobarea coordonatorilor din partea FDSC), pe care reprezentantii presei le-au primit cu 5 zile înainte de eveniment, iar în ziua precedenta întâlnirilor, reprezentantilor presei le-au fost trimise remindere-e prin e-mail sau telefon. La fel ca si la Miercurea Ciuc, un reprezentant al presei a fost contactat cu propunerea sa se aseze într-un scaun cu rotile si sa se deplaseze la locul de munca în acest fel.
        Implementare: În dimineta zilei 19.02.2010 persoanele cu handicap care solicitau acest lucru, au fost adusi cu autovehicolul special al Asociatiei Handicapatilor Fizici la locul evenimentului: Caminul de Batrâni. Dupa înregistrarea participantilor s-a trecut la discutii pe baza programului pre-stabilit. Discutiile au fost moderate de Zoltan Elekes, director al Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si protectia Copilului. Toata discutia a fost înregistrata pe un reportofon, cu permisia participantilor. Procesul verbal a fost întocmit pe baza înregistrarilor facute.
        Pe la ora 12.00 a sosit si presa în numar mare, si s-au adresat întrebari beneficiarilor de proiect dar si echipei de proiect. Deasemenea ziaristul care a stat în scaun cu rotile, a povestit despre aceasta experienta si celorlalti ziaristi. Reportaje despre aceasta întâlnire au fost prezentate pe doua canale Tv locale. La întâlnire au participat 44 de persoane.
        Evaluare: La sfârsitul evenimentului s-au distribuit chestionare de evaluare. Pe urma prelucrarii datelor din aceste chestionare am obtinut urmatoarele calificative (media punctelor obtinute). (pe o scara de la 1 la 4, 1 însemnând "nu sunt deloc multumit", 4 insemnând "sunt foarte multumit"):
        modul de organizare: 2,8
        locatia: 3,4
        programa: 3,5
        moderarea discutiilor: 3,6
        informatii primite: 3,2
        calitatea întâlnirii comparat cu asteptarile Dvs.: 3,3
        utilitatea proiectului: 3,4
        calitatea mesei servite: 3,8

Postat: 23.02.2010

Top

  A doua întâlnire focus group

        În cadrul proiectului, la data de 19 februarie 2010, la Casa de Bătrâni „Sfânta Elisabeta” (Gheorgheni) se va organiza a doua întâlnire (focus group) cu approx. 30 de persoane cu dizabilități din zona Gheorgheni.
        Scopul evenimentului:
        discuții deschise despre problemele cu care ei se confruntă în legatură cu accesibilitatea spațiilor și informațiilor publice;
        realizarea unor interviuri cu persoanele cu handicap pentru evaluarea situației actuale privind accesibilitatea mediului fizic, comunicațional și informațional.

Postat: 09.02.2010

Top

  Declaratia Coordonatorului de Proiect

        Dati-mi voie sa va multumesc pentru cei care au venit la conferinta de presa care a avut loc vineri, 15 ian. la Casa de Studii Jakab Antal. Beneficiarii proiectului nostru au fost bucurosi de faptul ca presa este interesata de problemele lor. In aceasta declaratie dorim sa va trimitem niste informatii suplimentare, atat pentru cei care au fost prezenti, cat si pentru cei care nu au reusit sa participe din anumite motive.
        Intalnirea a fost una de succes. Participantii au fost foarte deschisi si dispusi sa coopereze in cadrul proiectului.
        Cateva dintre multiplele probleme semnalate de catre ei:
        - Se poate spune in mod general ca majoritatea cladirilor de utilitate publica, cat si transportul in comun sunt inaccesibile pentru persoane cu handicap in mai toate localitatile din raza Miercurea Ciuc.
        - Motivul cel mai des invocat pentru lipsa accesibilitatii este lipsa de fonduri, dar in multe situatii se observa mai degraba o lipsa de informare si neluarea in seama a problemelor persoanelor cu nevoi speciale. Ei ne-au dat ca exemplu o rampa construita printr-o investitie semnificativa, dar care este imposibil de folosit din cauza ca este acoperita cu un material foarte alunecos. Sau anumite rampe de acces "se termina" in usi care se deschid spre afara, deci nu poate fi deschis de o persoana care sta intr-un carucior. Rampele inutilizabile sunt nenumarate, mai ales cele din fata magazinelor.
        - O problema grava este inaccesibilitatea scolilor si cladirilor de universitate. S-a dat ca exemplu situatia unui elev care a renuntat la scoala fiindca ii era rusine sa fie carat in brate de colegii lui, cladirea scolii nefiind accesibila. Ar fi imporant ca macar scolile nou construite sau reabilitate sa respecte principiul accesibilitatii.
        - O problema des intalnita este indiferenta, sau in anumite cazuri rea vointa a oamenilor "sanatosi". O situatie socanta a fost relatata de catre un specialist care lucreaza la Centrul de Zi Sfântu Augustin: Odata când pedagogii au iesit la plimbare in oras cu un grup de persoane cu dizabilitati mintale, un "domn" a chemat politia, considerand ca prezenta lor in strada prezinta un pericol social. Altii si-au amintit de momente incomode, cand cineva a vrut sa-i dea neaparat bani, din simplul motiv ca dizabilitatea perosoanei respective era "la vedere". Insa din pacate majoritatea au fost de acord, ca ori de cate ori ei ies in strada oamenii se uita ciudati, unii chiar fac comentarii nepoliticoase.
        - Principala "arma" impotriva discriminarii ar fi educatia. Ar fi important ca tot mai multi profesori sa vorbeasca in fata clasei despre aceste probleme, eventual sa invite la ora de dirigentie persoane cu dizabilitati. De asemenea rolul presei ar fi extrem de important in constientizarea importantei tratamentului egal.
        Daca vreti sa luati in mod direct legatura cu beneficiarii proiectului nostru, doriti sa abordati aceasta tema mai larg, sau daca aveti nevoie de mai multe informatii, va stam la dispozitie!
        Cu stima, Csilla Lazar coordonator proiect

Postat: 19.01.2010

Top

  Prima întâlnire focus group

        În cadrul proiectului, la data de 15 ianuarie 2009, la Casa de Studii „Jakab Antal” (Șumuleu Ciuc) se va organiza o întâlnire (focus group) cu approx. 30 de persoane cu dizabilități din zona Ciuc.
        Scopul evenimentului:
        discuții deschise despre problemele cu care ei se confruntă în legatură cu accesibilitatea spațiilor și informațiilor publice;
        realizarea unor interviuri cu persoanele cu handicap pentru evaluarea situației actuale privind accesibilitatea mediului fizic, comunicațional și informațional.

Postat: 13.01.2010

Top

  Consiliul Judetean Harghita sustine proiectul Eliminarea Barierelor

        Presedintele Consiliului Judetean, d-l Borboly Csaba, a raspuns la solicitarea echipei de proiect intr-o scrisoare oficiala, in care se precizeaza: "Solutionarea problemelor intalnite ca catre persoanele cu handicap este o provocare importanta pentru intrega societate, iar gradul de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala este oglinda responsabilitatii sociale a fiecarei tari."
        Consiliul Judetean Harghita vine in ajutorul echipei de proiect prin facilitarea contactarii autoritatilor publice locale. Astfel una dintre ordinele de zi la urmatoarele intalniri zonale ale primarilor va fi prezentarea proiectului Eliminarea barierelor. Aceste intalniri vor avea loc pe parcursul lunii februarie.

Postat: 12.01.2010

Top

  Monitorizarea Accesibilitatii

        Pentru monitorizarea accesibilitatii spatiului fizic, comunicational si informational, precum si pentru cresterea gradului de vizibilitate a proiectului au fost publicate anunturi de presa in limbile romana si maghiara in urmatoarele ziare: Adevarul Harghitei, Hargita Nepe, Csiki Hirlap, Udvarhelyi Hirmondo si Gyergyoi Kisujsag.
        Textul anuntului:
        Asociația Handicapaților Fizici derulează proiectul Eliminarea barierelor cu scopul de a îmbunătăți accesibilitatea mediului fizic, comunicațional și informațional în județul Harghita.
        Rugăm pe toți cei interesați de această temă să ne semnaleze problemele legate de accesibilitate, întrebările legate de proiect, precum și comentariile sau propunerile legate de această temă. Persoana de contact: Csaba Fikó, președintele Asociației Handicapaților Fizici, tel. 0722271016 sau 0744146479, e-mail: eliminarea.barierelor@gmail.com Vă mulțumim!

Postat: 15.12.2009

Top